Delovanje u nesrećama

* Članovi Tima Crvenog krsta Srbije za delovanje u nesrećama, Simović Aleksandar i Marković Tomislav, učestvovali su u akcijama Tima na poplavljenim područjima. Simović Aleksandar bio je u Lučanima 19. aprila i Prokuplju i Žitorađi 20. aprila 2014. godine. Radio je na distribuciji humanitarne pomoći, sušilicama i pumpama za vodu.
Simović Aleksandar i Tomislav Marković bili su 22. aprila 2014. godine u Požegi i Arilju, gde su transportovali sušilice za zid i pustili ih u rad.

* Kuća Petrović Saše iz Dragolja, izgorela je 31. januara 2014. godine. Posetili smo ga i uručili mu humanitarnu pomoć: ćebad, posteljinu, hranu i sredstva za higijenu. Takođe, obezbedili smo mu i stiropor za izolaciju pomoćne zgrade u kojoj su on i njegova sedmočlana porodica (dva maloletna deteta), privremeno smešteni.

* Oprema za delovanje u nesrećama
Projekat ''Jedinstvo u humanosti'', sa kojim je organizacija Crvenog krsta konkurisala kod Ambasade Kraljevine Norveške, realizovan je i oprema je stigla u našu organizaciju. U opremi za spasioce nalaze se vodootporne jakne i pantalone, polar jakne, kape, rukavice, cipele, kamašne, krplje, ranac, boca za vodu. U opremi za jedinicu za delovanje u nesrećama nalaze se: ranac prve pomoći, podmetači za spavanje, termosi, kragne za povređene, pneumatski ulošci za imobilizaciju, vakum nosila sa pumpom i nosila za transport povređenih. Crveni krst Gornji Milanovac obezbedio je vreće za spavanje, a od Crvenog krsta Srbije očekujemo veliki termos za hranu, primus šporete, male šatore za ekipu i ašove.
U slučaju potrebe, Crveni krst Gornji Milanovac može od Crvenog krsta Srbije očekivati i opremu za smeštaj i ishranu ugroženih: pumpe za vodu, sušilice za zid, cisterne za vodu, agregate, motorne sanke i ispomoć u stručno osposobljenom ljudstvu.
Od opštine Gornji Milanovac dobili smo prostoriju za smeštaj opreme. Prostorija se nalazi na spratu u staroj zgradi internata.

*Jedinica za delovanje u nesrećama
U prostorijama Crvenog krsta 11. januara 2014. godine, održan je sastanak na kome su prisustvovali budući članovi jedinice Crvenog krsta za delovanje u nesrećama. Prema planu Crvenog krsta Srbije, naša organizacija ima Opštinsku višenamensku terensku jedinicu. U jedinici će biti jedan lekar, kao i ekipe za prvu pomoć, tehničku podršku, smeštaj i briga o privremeno raseljenim građanima, tim za rad na terenu i vozač, koji nam je na raspolaganje stavio i svoj kamion. Članovi jedinice su zaposleni radnici, stariji članovi Omladinsko-terenske jedinice i ekipa prve pomoći i bivši vojnici Crvenog krsta. U jedinice će biti i članovi Moto kluba Rebels, koji će sa svojom opremom biti na raspolaganju jedinici Crvenog krsta, uvek kada to bude bilo potrebno. Opštinska višenamenska terenska jedinica Crvenog krsta radiće poslove koji joj budu povereni od strane Opštinskog štaba za delovanje u nesrećama, a po potrebi i od Crvenog krsta Srbije.
Obuka članova jedinice trebala je da bude organizovana krajem januara ili početkom februara u Planinarskom domu PTT Srbije na Rudniku. Kako nije bilo snega, obuka će se raditi krajem tekuće godine. Obuku organizuje Crveni krst Srbije.